Lużne pogawędki nt. naszych kompów
awatar
Mario17-03
sezon1sezon2sezon3sezon4sezon5
sezon6sezon7sezon8sezon9sezon10
Posty: 517
Dołączył: 21.08.2011
Napisany 08.06.2014 10:36
Edytowano 08.06.2014 10:43 przez Mario17-03
Witam, naszła mnie refleksja nt. komputerów, wczoraj jak wiecie Domino miał problem z rF, możliwe że przyczyną są oto takie zjawiska smiley polecam dbać, ja kompa czyściłem jakoś w kwietniu. Możliwe że Domino miał problem z temp. na GPU i szlag trafił.
» link «
awatar
Mario17-03
sezon1sezon2sezon3sezon4sezon5
sezon6sezon7sezon8sezon9sezon10
Posty: 517
Dołączył: 21.08.2011
Napisany 08.06.2014 10:49
images.tinypic.pl/i/00538/t7o5l6cnh8z7.jpg
images.tinypic.pl/i/00538/ms8taturtli5.jpg
files.tinypic.pl/i/00538/nwsbwl8ioaux.jpg
files.tinypic.pl/i/00538/1c9fih0h0jnz.jpg
images.tinypic.pl/i/00538/2d5suoeocbbd.jpg
awatar
Mario17-03
sezon1sezon2sezon3sezon4sezon5
sezon6sezon7sezon8sezon9sezon10
Posty: 517
Dołączył: 21.08.2011
Napisany 08.06.2014 10:56
Co do pasty termoprzewodzącej polecam to.
i58.tinypic.com/m8lp2c.jpg
pasta stosunek, jakość/cena rewelacyjna, dwa ma długi termin leżakowania, i wykorzystam ją także jak skończy mi się gwarancja na GPU i przesmaruję smiley
awatar
maro
sezon1sezon2sezon3sezon4sezon5
sezon6sezon7sezon8sezon9sezon10
Posty: 552
Dołączył: 19.08.2011
Napisany 08.06.2014 12:27
Jak się dba tak się ma... laugh Z początku kompa czyściłem co tydzień, później co miesiąc a teraz zdarza się czyszczenie raz na 4 miesiące, ostatnio gdzieś w kwietniu, bo poczułem że jest coś zbyt ciepło w pokoju. Pasta? Jakaś oryginalna dołączana do » link «. Siedzi non stop od końca stycznia 2010, a temperatura procka dalej wynosi jakieś 45 stopni pod obciążeniem silly
Gigabyte B365M DS3H
Intel i5 9400F 2.9 GHz
ZOTAC GTX 970 AMP! Extreme Core Edition
Kingstone HyperX 2*8 GB DDR4, Corsair Vengeance LPX 2:8 GB DDR4
HDD Samsung F1 1 TB,
SSD Samsung 860 EVO 500 GB
Cooler Master 600W
Windows 10
awatar
Domino
sezon3sezon4sezon5sezon6sezon7
sezon8sezon9sezon10
Posty: 397
Dołączył: 07.05.2012
Napisany 08.06.2014 12:35
No nie wiem czy mam problem z chłodzeniem, po prostu zwykły crash. To że jest ciepło nie znaczy, że wszystkie problemy dotyczą chłodzenia.
awatar
Krzys
sezon7sezon8sezon9sezon10
Posty: 147
Dołączył: 28.04.2014
Napisany 08.06.2014 17:58
A ja polecam na początek zejść trochę z grafiką. Często na początku zdarzało się, że przy przełączaniu sesji, ładowaniu innego zawodnika do "lobby" wywalało mnie z gry. Oczywiście RFactor graficznie był ustawiony na "full". Po zejściu na AAx2 problemy z "wywalaniem" zniknęły. Ten mod na którym się śmigamy jest chyba najbardziej wymagającym modem, jaki miałem zainstalowany pod RFactora. Wymaga też prawdopodobnie 256 Mb karty graficznej, bo na moim starym kompie (Radeon 9550 128Mb) gra nie działa. Więc jeżeli kogoś często "wywala" z gry, polecam na początek zmienić ustawienia grafiki na niższe. Szczerze jest to wg. mnie najładniejszy mod WTCC pod RFactora, więc coś za coś. I jeszcze jedno, tory też graficznie się różnią i nawet jeżeli na jednym jest spokój, to na innym może "wywalać" do windowsa.
A tak przy okazji, można zdobyć malowania z szóstego sezonu? wink
awatar
Gornik
sezon4sezon5sezon6sezon7sezon8
sezon10
Posty: 410
Dołączył: 18.06.2012
https://www.facebook.com/pages/Gornik-Projects/528
Napisany 08.06.2014 19:01
Zacznijmy od tego że to nie mod WTCC a WTCCX. Tak samo można by było go spokojnie poprawić w paru kwestiach (wygląd nie wydajność). [swoją drogą uważam że najładniejszy mod był w 5 sezonie, ale wiem że to samolubne, no ale jak go włączam to aż szkoda mi tego modu, oczywiście nie fizyki]

Ale że to temat o zupełnie (no w sumie mod jest do gry, gry są na pc a temat o pc to może i pasuje ( ͡° ͜ʖ ͡°) )na inny 'temat' (mój ulubiony temat rzeka ( ͡° ͜ʖ ͡°) ) to o czym innym będę pisał w myśli głównej.

Domino, u ciebie to może być parę przyczyn wyłączenia/crasha gry. Przede wszystkim nie znamy twojej konfiguracji, a jak wiemy, mod jest pamięciożerny.
Czy możliwy jest crash przez przegrzanie?? Ja zazwyczaj przez przegrzanie spotykałem się z takimi crashami że trzeba pc restartować [pojawiają się pasy i brzęczenie, gdzie nieraz powróci wszystko i wywali po chwili Niebieski obraz zagłady albo od razu on wywali. Sam tak mam, ale to wina tandetnego chłodzenia na grafice, ale nie wiem czy sens jest wymieniania w nim chłodzenia, ale o tym kiedy indziej.]
Jeżeli wywalił error i spokojnie można robić co innego to błąd aplikacji, a błąd aplikacji może mieć kilka przyczyn takich jak za dużo używanej pamięci ram, błąd w jakiś ustawieniach modelu. Jako że nie znam dokładnego przypadku "wyłączenia" gry/pc, mogę podejrzewać tor. Czemu tor?? Ot jakiś czas temu w pewnej lidze miałem problem z pewnym modelem. Gdy tylko włączyło się koło niego światła, gra wywalała do pulpitu z errorem w okienku, jak się okazało, w warstwie wccarbody był błąd i teksturka która pojawia się przy świetle miała złe wartości, a raczej ich nie miała a powinna. Niestety błąd znalazłem już pod koniec sezonu i dawno ten model był zastąpionym innym.

Jest jeszcze kilka możliwych scenariuszy, ale jak mówię, bez dokładnego opisu nic nie wskóram bo to będzie jak szukanie igły w stogu siana w nocy bez latarki.
awatar
Mario17-03
sezon1sezon2sezon3sezon4sezon5
sezon6sezon7sezon8sezon9sezon10
Posty: 517
Dołączył: 21.08.2011
Napisany 23.06.2014 20:50
Najnowsze ,,dziecko,, EIZO
awatar
Krzys
sezon7sezon8sezon9sezon10
Posty: 147
Dołączył: 28.04.2014
Napisany 09.08.2014 13:01
Cześć wszystkim prawie po wakacjach ;-) Potrzebuję pomocysmiley Mam stary zestaw komputerowy: AMD Athlon XP 2400+, płyta NVIDIA nForce2 Ultra 400, 1024 MB DDR SDRAM, grafa ATI Radeon 9550 128 MB i zasilacz I-BOX 350W (o dziwo spisujący się bez zarzutu). Zestaw zamierzam trochę unowocześnić, chodzi głównie o grafę, bo na kompie grają dzieci, niestety gry wymagające ponad 128MB pamięci grafiki nie chodzącry W zestaw nie zamierzam inwestować więcej niż 50 - 60 złotych, wymiana zasilacza nie wchodzi w grę, bo całe zestawy podobne do mojego są wystawiane na allegro za 130 - 150 zł. Napiszcie jaką grafikę ten zasilacz uciągnie bez gwałtownego wybuchu ;-) Mam na uwadze Radeona x800 GTO 256 MB (bierze około 45 W) i Radeona X1650 PRO 256 MB. X800GTO obsługuje tylko DirectX 9.0b ale mój procesor (Athlon XP) nowocześniejszych kart chyba i tak nie obsłuży. No i oczywiście żeby naszego moda też ta karta była w stanie "uciągnąć", bo gramy w domu przez LANgeek Dawajcie jakieś propozycjewink Dane zasilacza: ATX 12V P4, DC OUTPUT +3,3V(14A), +5V(28A), +12V(18A), -5V(0,5A), -12V(0,8A), +5VSB (2A), AC INPUT 230VAC 10A 50 - 60Hz (350W). Pracuje obecnie stabilnie.
awatar
maro
sezon1sezon2sezon3sezon4sezon5
sezon6sezon7sezon8sezon9sezon10
Posty: 552
Dołączył: 19.08.2011
Napisany 09.08.2014 17:22
X800GTO jest prawdę mówiąc zbyt szybki do tego kompa, w swoim czasie był szybszy nawet od GF 6800, ale jego wadą jest to co wspomniałeś: obsługuje DX9.0b i Shader Model 2.0, czyli w dzisiejszych czasach możesz zapomnieć o graniu. O X1650 wiem tyle co nic, bo nigdy mnie nie interesował. Rozejrzyj się jeszcze za GeForcami 6600 GT, 7300 GT (obowiązkowo musi mieć pamięci DDR3) i 7600 GS. Cała trójka jest porównywalna, a do takiego kompa pasują w sam raz (miałem Athlona XP 2200, 1.3 GB ramu i zasilacz ModeCom FEEL 350W).

Niestety, ale jestem więcej niż pewien że nawet jak wymienisz w nim kartę, to nie chciałbym na nim grać w rFactora. Z początku to jeszcze jakoś szło na średnich detalach, ale jak dołączyłem do jakiejś ligi WTCC to były takie przycięcia (ktoś nie popracował porządnie nad modem), że trzeba było wymienić cały sprzęt...
Gigabyte B365M DS3H
Intel i5 9400F 2.9 GHz
ZOTAC GTX 970 AMP! Extreme Core Edition
Kingstone HyperX 2*8 GB DDR4, Corsair Vengeance LPX 2:8 GB DDR4
HDD Samsung F1 1 TB,
SSD Samsung 860 EVO 500 GB
Cooler Master 600W
Windows 10
awatar
Krzys
sezon7sezon8sezon9sezon10
Posty: 147
Dołączył: 28.04.2014
Napisany 09.08.2014 18:29
Dzięki maro za odpowiedź. Co do ligi to spoko, śmigam na Gforce 460, który w zupełności wystarczy. A liga, to nasza liga domowa ;-). Teraz podkręcony Radeon do 9600 na minimalnych detalach daje rady ale tylko na niektórych modach. Naszego już niestety nie uciągnie;-) - za mało pamięci ma karta graficzna (128MB). Znalazłem jeszcze Radeona X1650 PRO 512 MB (50 W pobór mocy), tylko boję się o ten zasilacz o którym wspomniałem post wyżej. I-BOX to nie jest jakaś markowa firma. Jak myślicie - zasilacz da rady???
awatar
Mario17-03
sezon1sezon2sezon3sezon4sezon5
sezon6sezon7sezon8sezon9sezon10
Posty: 517
Dołączył: 21.08.2011
Napisany 09.08.2014 19:34
Krzyś, twój zasilacz ma 216 Watt ,,czystej,, mocy na lini 12 V (grafika to część składowa która będzie czerpać te 12V) znalazłem to..
[url]http://allegro.pl/karta-graficzna-geforce-8600-ge-512mb-ddr3-okazja-i4486210695.html[url]
według specyfikacji karta pobiera około 50 W, na moje da radę spokojnie.
awatar
Mario17-03
sezon1sezon2sezon3sezon4sezon5
sezon6sezon7sezon8sezon9sezon10
Posty: 517
Dołączył: 21.08.2011
Napisany 09.08.2014 19:36
Mario17-03 napisał(a):

Krzyś, twój zasilacz ma 216 Watt ,,czystej,, mocy na lini 12 V (grafika to część składowa która będzie czerpać te 12V) znalazłem to..
» link «
według specyfikacji karta pobiera około 50 W, na moje da radę spokojnie.
awatar
Krzys
sezon7sezon8sezon9sezon10
Posty: 147
Dołączył: 28.04.2014
Napisany 09.08.2014 19:51
Mario wszystko super tylko gniazda nie pasują - musi być AGP, a jest PCI-E
awatar
Domino
sezon3sezon4sezon5sezon6sezon7
sezon8sezon9sezon10
Posty: 397
Dołączył: 07.05.2012
Napisany 09.08.2014 20:20
Dokładnie taka wpadka, mario sad . Mało tego musimy pamiętać, że karta z gniazda AGP nie bierze mocy z linii 12V tylko 5V, to zasadnicza różnica, a jednak bardzo ważna. Co do karty to Ci nie pomogę gdyż po prostu nie siedzę mocno w AGP, zatrzymałem się na moim starym 9550, owszem kilka modeli kojarzę, ale to i tak bardziej ATI, zerowa wiedza o modelach nV i niska o wydajności/cenach kart nie pozwala mi Tobie pomóc fools
awatar
Bart
sezon7sezon8sezon10
Posty: 24
Dołączył: 25.04.2014
Napisany 09.08.2014 21:11
odbiegnę trochę od waszego tematu rozmowy, co sądzicie o Macbooku Air 13,3 cala? Planuję kupić model w podstawowej wersji tj, intel core i5 1,4 GHz(z TurboBoost do 2,7 GHz), 4 gb RAM, dysk SSD 128gb. Jest on dość mobilny a niedługo wybieram się na studia więc fajnie by było mieć jakiś przenośny komputer o długo trzymającej baterii i mocnych bebeszkach smiley
awatar
Mario17-03
sezon1sezon2sezon3sezon4sezon5
sezon6sezon7sezon8sezon9sezon10
Posty: 517
Dołączył: 21.08.2011
Napisany 09.08.2014 21:45
Mój błąd , nie sądziłem że jeszcze ktoś na AGP śmiga.notguilty
awatar
maro
sezon1sezon2sezon3sezon4sezon5
sezon6sezon7sezon8sezon9sezon10
Posty: 552
Dołączył: 19.08.2011
Napisany 10.08.2014 08:24
Jak patrzę na tą » link «stronkę, to Radeon X1650 nie jest złym wyborem, można się nad nią zastanowić. Z doświadczenia wiem, że kopniak FPS powinien być dosyć duży biorąc pod uwagę gry z lat 2005-2007. Wiem co mówię, zmieniałem Radeona 9600 PRO 256 MB (Gigabyte) na GF 7600 GS 256 MB (Zotac) silly Coś co ledwo chodziło na minimalnych detalach, zaczęło latać na średnio-wysokich laugh
Gigabyte B365M DS3H
Intel i5 9400F 2.9 GHz
ZOTAC GTX 970 AMP! Extreme Core Edition
Kingstone HyperX 2*8 GB DDR4, Corsair Vengeance LPX 2:8 GB DDR4
HDD Samsung F1 1 TB,
SSD Samsung 860 EVO 500 GB
Cooler Master 600W
Windows 10
awatar
Mario17-03
sezon1sezon2sezon3sezon4sezon5
sezon6sezon7sezon8sezon9sezon10
Posty: 517
Dołączył: 21.08.2011
Napisany 02.05.2015 15:36
Majówka, wiosenne porządki więc zabrałem się za kompa, konkretnie wymianę pasty na CPU I GPU .
Pastę którą użyłem to AC MX-2 .
Testy przeprowadzone na programie OCCT.
i61.tinypic.com/116keg8.jpg
i57.tinypic.com/vry4y8.jpg
i59.tinypic.com/x440hg.jpg
Jak widzicie pasta jest w złym stanie, warstwa była sucha i odchodziła jak sztywna naklejka.
GPU przed wymianą pasty .Temp. to 89*C w stresie 15 min. katowania.
po wymianie pasty, tempy max to 75*C , zauważcie 14*C różnicy a pasta jest jeszcze nie wygrzana, różnica spora i w pełni jestem zadowolony.
Na CPU różnica był mniejsza koło 10*C , być może dlatego że miałem dość dobrą pastę Revoltec NANO ,pracowała 3 lata i zdała egzamin . Tempy przed to 67-69*C w zależności na których z 4 rdzeni, po wymianie 58-59*C , więc też jest na PLUS smiley
Panowie pasta koszt około 18 zł, a jest bardzo dobra i dba o nasz sprzęt, kurz i stara pasta to męczarnia dla naszego sprzętu.
Czyścić,Czyścić i jeszcze raz czyścić smiley
Ps.Woo rotor śmigła w naszych zasilaczach zachowuje się sprawnie smiley ma klasyczne ,,odbicie śmigła w drugą stronę,, niestety nie mogę tego powiedzieć o wentylatorach które mam na chłodzeniu są już wypracowane i śmigło ,,staje sztywno,, więc łożyska już są wytarce, ale co się dziwić skoro potrafią się kręcic po 2000 rpm w stresie? trzeba będzie pomyśleć o zakupie nowych wiatraków.
Ps.Domino ile ci zostało pasty?notguilty u mnie zeszła ,,jedna kropka,, i jak wrażenia??
awatar
Mario17-03
sezon1sezon2sezon3sezon4sezon5
sezon6sezon7sezon8sezon9sezon10
Posty: 517
Dołączył: 21.08.2011
Napisany 07.12.2015 18:12
Panocki, CPU zużycie skacze mi do 100% i kij mogę zrobić, mam podgląd tego Exprolera ale nic z tego nie wynika, skanowany, programikiem porzadek jest, a co jakiś czas taki zonk, ma ktoś coś pomysł?ill
prev
awatar
maro
27 minut temu
awatar
WooQash
1 godzinę temu
awatar
Mav
1 tydzień temu
awatar
Slimmy
1 tydzień temu
awatar
Baszu43
2 tygodnie temu
awatar
Gornik
2 tygodnie temu
awatar
Domino
3 tygodnie temu
awatar
DFGT
3 tygodnie temu
awatar
Krzys
3 tygodnie temu
awatar
MaciekS
6 tygodni temu
awatar
Civus
7 tygodni temu
awatar
Denan06
9 tygodni temu
awatar
Sprajt
9 tygodni temu
awatar
DrąGal
07.05.2020   22:44
awatar
Darsoon
07.05.2020   21:55
awatar
Dryl
05.05.2020   20:28
awatar
jakub4prv
13.04.2020   13:57
awatar
Mario17-03
30.03.2020   09:02
awatar
Adrian4900
22.03.2020   22:44
awatar
LynxD
22.03.2020   21:37
awatar
xoSx_USA
11.03.2020   08:24
awatar
Zagman92
27.02.2020   13:04
awatar
BieRni
24.02.2020   10:31
awatar
MAURO
22.02.2020   19:04
awatar
SPEEDMAN4fun
20.01.2018   00:55
awatar
czaxxx
19.01.2018   23:10
awatar
Mohito
19.01.2018   22:54
awatar
Cryptone
19.01.2018   22:48
awatar
TheSznikers
19.01.2018   20:58
awatar
Alex
19.01.2018   20:46
awatar
NaraPLN
19.01.2018   20:16
awatar
VSX500
19.01.2018   19:48
awatar
REJSU
19.01.2018   19:47
awatar
Marcinho
19.01.2018   19:40
awatar
Xarlith
19.01.2018   18:38
awatar
BezlitosnaWydra
19.01.2018   18:24
awatar
SZOLTYS
19.01.2018   18:02
awatar
Roody
19.01.2018   17:02
awatar
Spayk
19.01.2018   16:51
awatar
Carles
19.01.2018   16:17
awatar
Elmo
19.01.2018   15:24
awatar
LosPazdziochos
18.01.2018   20:07
awatar
Raidersky
18.01.2018   16:53
awatar
Gruchasz
18.01.2018   16:40
awatar
Golomp
18.01.2018   15:54
awatar
PolishRacer
18.01.2018   15:02
awatar
zabaracer
18.01.2018   14:50
awatar
solar
17.01.2018   12:33
next
royalracing2020
RoyalRacing © 2011-2020
Wszystkie prawa zastrzeżone
php-fusion
PHP-Fusion © 2002-2020 by Nick Jones.
Wydane jako darmowe oprogramowanie bez zastrzeżeń na licencji GNU Affero GPL v3.